Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Túra a Kis-Balatonnál
Egészség  |  Forrás:   |  2015.04.03 12:09
Cimkék: Kis-Balaton, táj, Tüskevár

Ki ne ismerné gyermekkorunk egyik legnépszerűbb és legérdekfeszítőbb regényének helyszínét, a Fekete István tüskevárának otthont adó, az író által valósághűen ábrázolt vadregényes Kis-Balatont? A táj nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legszebb védett természeti értéke.
 
Az 14750 hektáron elterülő mocsárvilágot 1970-ben felvették a nemzetközi jelentőségű vadvizek közé. A terület a Balatonfelvidéki Nemzeti Park talán legkülönlegesebb vidéke.
 
Ökológiai katasztrófa a múlt században
A Kis-Balaton arculata óriási változáson ment keresztül a múlt században. A természetvédők soraiban hatalmas megrökönyödést keltett a mocsárvilág lecsapolása, amelyet 1922-ben kezdtek meg. Ökológiai katasztrófa következett be, ezzel a természet-átalakító tevékenységgel. A Balatonba akadály nélkül beleömlő Zala folyó – elvesztve természetes szűrőjét – az összes hordalékát a keszthelyi öbölben tette le. Megkezdődött a Balaton feltöltődése, amelyet nagymértékű kotrással lehetett csak megállítani. De ennek a problémának a megoldása nem szüntette meg a lecsapolással járó összes káros következményt. A művelet megváltoztatta rengeteg különleges állat élőhelyét. Az 1980-as évek közepén megkezdődtek a mocsár-rekonstrukciós munkák. Mára szinte teljes egészében sikerült helyreállítani az eredeti állapotokat. Ezrével tértek vissza az itt fészkelő különleges madárfajok. Ismét bebizonyosodott: az ember hatalmas hibát vét, ha beleszól a természet rendjébe, és megpróbálja megváltoztatni azt.
 
Újra van élet
Napjainkban már visszatért az élet e területre. A Kis-Balaton területén mintegy 250 féle madár él, köztük olyanok, mint a nagykócsag, kanalas gém, bakcsó, a bölömbika, a fekete íbisz vagy a kárókatona és még számos más, ritka állat- és növényfaj figyelhető meg. Többek között itt él a patkányfejű pocok, a vidra vagy a réti csík. A terület különleges arculatát a néhány helyen meglévő, összefüggő vízfelület adja, amely a mocsaras területekkel váltakozva lenyűgöző látványt nyújt.
 
Érdekes programlehetőségek
A Kis-Balaton jelentősebb része csak engedéllyel látogatható, de gyakorlott vezetők állnak az érdeklődők rendelkezésére, hogy azok megízlelhessék a mocsárvilág hangulatát. Ebben segítenek a szabadon látogatható tanösvény és a Kányavári-sziget, ahol a kilátó nyújt távcsöves szemlélődési lehetőséget. Látogatható még a Matula-kunyhó, amelyben rövid ideig a Tüskevár szereplőinek érezhetjük magunkat. A tó szomszédságában található Kápolnapuszta, ahol a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradását tűzték ki célul. Az együttműködés jegyében a környéken fellelhető híres gyógyfürdőhelyek közül Zalakarost, Hévizet és Kehidakustányt is kedvezményesen látogathatjuk, ha a bivalyrezervátumba belépőt váltunk. Bár a Kis-Balaton nagy része csak engedéllyel látogatható, mindenkit arra buzdítanék, hogy induljon útnak, és töltsön el egy napot hazánk e különleges élményt nyújtó mocsárvilágában.
 

Horváth Miklós földrajztanár

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2020, Az oldalt készítette kreativonline.hu