Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Tiszta lappal
Egészség  |  2011.03.02 14:10
Cimkék: újév, fogadalmak, fogadalom, másnapos, újrakezdés, kezdet, születés

Más-nap
Homályos tekintettel kel ki az ágyból. Fejében még ott zakatol az előző éjszaka minden bánata, öröme. Üveges szemekkel bámul az órára, majd egykedvűen állapítja meg, hogy már délután van. Nem éhes, mégis bekap valamit az előző nap romjain viruló maradékból. Iszik egy kis tejet, – gyomrát gyógyítandó – majd leroskad a díványra és igyekszik összeszedni magát. Még van egy napja, aztán könyörtelenül robban az életébe a hétköznapok unásig ismételt monotonsága, a maga kiábrándító ötlettelenségével, fukarságával, élettelenségével és vigasztalanságával.
Már megint január egy van. Eszébe jutnak fogadalmai, amelyek így pár óra távlatából, az élet józanságával már nem is tűnnek annyira vonzónak. Mikorra kitisztul elméje, rádöbben, hogy az élet megy tovább, és vajmi kevés esélye van arra, hogy igazi változást hozzon az újév. 
 
Mitől új az új év?
Ha úgy vesszük, semmitől. Vagy attól, hogy mi újnak tartjuk. Természetes emberi igény ábrázolódik ki az újrakezdés lehetőségében. Vágyunk a tiszta lapra. Év végéig annyi „poggyászt” aggatunk magunkra, hogy alig várjuk már a lehetőséget az új kezdésre, a régiektől való szabadulásra.
Az új kezdésben új lehetőségeket látunk és reményt, hogy a naptári fordulópont elhozza az igazi fordulatot az életünkben is. Vágyunk a jobb életre. Ha nem is mindig konkrétan, de vázlatosan kirajzolódnak előttünk hibáink, kudarcaink, rossz életvezetésünk. Az új év így a jobb év, egy jobb élet kezdete. Új remények ébredésének az ideje.
 
Fogadalmaink
„Elsejétől nem gyújtok rá.” „Mostantól egy kortyot sem iszom.” „Lefogyok.” „Nem eszek több édességet.” Ilyen és hasonló fogadalmak millióit hangoztatjuk. Mintha könnyebb lenne egy meghatározott naphoz kötni a formálódás idejét. És valóban könnyebb. Van valami izgalmas, misztikus benne, mintha a világ is megújulna egy kicsit ekkor. És már az sem számít, hogy valóban más-e ez az időszak. Azt szoktuk mondani, hogy nem a körülöttünk lévő dolgok határoznak meg bennünket, hanem mi határozzuk meg őket azzal, ahogy róluk gondolkodunk. Ha az év vége az új kezdet, akkor valahol adhatunk egy kis lehetőséget annak, hogy valóban új legyen.
 
Tiszta lappal
Egyáltalán lehetséges tényleg tiszta lappal indulni?
Egyvalakinél igen. Isten fehér lapot kínál az embernek. Olyan kezdetet, amely hasonlít a születéshez. Ő nem változtatni akar az életen, nem csak új mederbe terelni a szennyezett patakot, hanem új folyammá tenni – kristálytisztává. Isten – függetlenül az évszaktól, az alkalomtól – tiszta, fehér lapot kínál, felülről, tőle való születéssel. Új életben járást. Felkínálja a gondolkodás megváltozását, hogy ne a környezet, a rossz szokásaink, a hangulatunk vagy éppen az aktuális munkahely mondja meg, hogy kik vagyunk. Isten felkínálja az állandóság, a kiegyensúlyozottság, bizalom életét. A lapra ezek kerülnek fel, ha újrakezdjük.
„Megigazulván azért hit által, békességünk van az Istennel, a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által van a menetelünk is hitben ahhoz a kegyelemhez, amelyben állunk; és dicsekedünk az Isten dicsőségének reménységében” (Róm 5:1-2).

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu