Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Szabadidőtöltés a párkapcsolatban
Egészség  |  Forrás:   |  2012.03.13 15:43
Cimkék: szabadidőtöltés, párkapcsolat

Az emberiségnek mindig is igénye volt arra, hogy ne csak azokkal a dolgokkal foglalkozzon, amelyekből mérhető anyagi haszna van, hanem olyan tevékenységeket is űzzön, amelyek örömöt okoznak számára, amelyek teret adnak emberi kapcsolatok ápolásának, amelyekkel kifejezheti a kreativitását vagy megmozgathatja a testét.

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb erővel betört a szókincsünkbe egy fogalom, amely korábban nem volt olyan magától értetődő: a szabadidő. Az életszínvonal emelkedése, valamint a munkaidő rövidülése magával hozta, hogy időnknek egy kisebb vagy nagyobb részével magunk gazdálkodunk, a magunk örömére és feltöltődésére fordíthatjuk azt. Reprezentatív európai felmérések szerint egy átlagos felnőtt hetente 4-5 órányi szabadidővel rendelkezik.

Komoly szervezőmunkát igényel
A rendelkezésre álló szabadidő felhasználási módjának megválasztásánál természetesen figyelemmel kell lennünk a családunkra is. Nem mondhatjuk, hogy ez a mi időnk és senkinek semmi köze ahhoz, hogy miként töltjük el. A család tagjai különböző mennyiségű szabadidővel rendelkeznek, és különböző igényeik vannak a szabadidejük eltöltésére. Ugyanakkor az igényeik között jelentős helyet foglal el az együtt eltöltött szabadidő is, de mivel nem mindig ugyanazt a közös tevékenységet szeretnék űzni, és nem mindig esik egybe a családtagok szabadidejének időpontja, ezért ez a kérdés is nagy körültekintést és komoly szervezőmunkát igényelhet. Roland például napközben dolgozik, és nagyon várja az estét, amikor végre együtt lehet Mónival és a gyerekekkel. Móni egész nap a gyerekekkel van és arra vár, hogy Roland megérkezzen és átvegye tőle a gyerekeket, hogy ő végre magára csukhassa egy kicsit az ajtót és önfeledten lapozgassa a szalvétagyűjteményét.

Ellensúlyozhatjuk a munkánkkal járó megterheléseket
A szabadidő eltöltésének rengeteg módja van. Elmehetünk kirándulni, olvashatunk, együtt lehetünk egyéni vagy közös barátainkkal, társasjátékozhatunk, sportolhatunk, autót vezethetünk, vagy még ki tudja mi mindent tehetünk. A számtalan lehetőség közül e cikk terjedelmében a sport, hobbi, művészet területeivel szeretnék picit behatóbban foglalkozni. A szabadidő eltöltésének lényege, hogy kiszakadjunk a mindennapos rutinból, új impulzusokkal töltekezzünk fel, ellensúlyozzuk a munkánkkal járó testi vagy szellemi megterheléseket, valamint minden nyomás és mindennemű teljesítménykényszer nélkül, „csak úgy” tegyünk valamit. Minderre kiválóan alkalmas a sportolás, valamilyen hobbi űzése vagy különböző művészi tevékenységek folytatása.

A mozgás, a szenvedély és az alkotás öröme mellett ezek a szabadidő eltöltési formák számos pozitív mellékhatással bírnak

1. Összehoznak bennünket hasonló érdeklődésű emberekkel, akikkel különben talán soha sem ismerkedtünk volna meg. Amióta például papagájokat tartok, egy olyan új világ tárult fel előttem, amely korábban teljesen ismeretlen volt számomra. Számos tenyésztővel és madárbaráttal ismerkedtem meg, akik közül néhánnyal már haverinak mondható kapcsolatba kerültem.

2. Segítenek, hogy a bennünk felhalmozódott negatív érzelmeket (harag, kétségbeesés, szomorúság stb.) társadalmilag elfogadott formában dolgozzuk fel. Erre az elvre építenek például azok az önsegítő csoportok is, amelyeknek keretében agresszív hajlamú fiatalok versekben vagy képzőművészeti alkotásokban fejezik ki a bennük dúló érzelmeket.

3. Erősítik az önbizalmunkat, ami nagyon jól jön az élet legkülönbözőbb szituációiban. Én például kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a fiammal az utcánkban mi vagyunk a legjobb két személyes focicsapat. A feleségemet pedig az tölti el jóleső megelégedettséggel, amikor végignéz a falakon függő szebbnél szebb kézimunkákon, amelyek az ő keze alól kerültek ki. Ezeken persze a vendégeinknek is megakad a szeme…


Gyakorlat

Hogy egy családban ki mennyi időt tölt egyedül, és mennyi időt tölt a család együtt, arra semmilyen írott szabály nincs. Ezt mindig a család vagy a házaspár tagjainak szükségletei, toleranciája és lehetőségei döntik el. Gondolkodjanak el azon, hogy az önök családjában mennyi idő volna optimális a közös programokra, mennyi időre volna szükségük, amit csak kettesben töltenek egymással, és mennyi időt szeretnének fenntartani önmaguk számára, amikor mindenki azt tehet, amit éppen szívesen tenne! Az egyedül töltött időbe beleszámítanak azok a tevékenységek is, amelyeket a családján kívüli személyekkel tesz a szabadidejében (barátok, sport stb.).


A feleség szabadideje _____ óra hetente. Ebből az egész családdal _____ órát, a férjével _____ órát, egyedül pedig _____ órát szeretne tölteni.

A férj szabadideje _____ óra hetente. Ebből az egész családdal _____ órát, a feleségével _____ órát, egyedül pedig _____ órát szeretne tölteni.

Ha kettőjük véleménye nem egyezik meg minden pontban, akkor abban semmi rendkívüli nincs. Két önálló egyén közösségében előfordul, hogy másként látnak dolgokat és nem minden szükségletük egyezik meg a másikéval. Most beszéljék meg, miként tudnának közelíteni egymás felé, és hogyan szervezhetnék meg a szabadidejüket úgy, hogy partnerük szükségleteire is tekintettel legyenek!

Mihalec Gábor,
lelkigondozó

Péter munkája miatt minden hónapból néhány napot vidéken tölt. Korábban ezt Andi, a felesége el sem tudta volna képzelni, de mostanság azon kapta magát a feleség, hogy várja ezeket a számára „szabad” napokat: hiszen ekkor kedve szerint oszthatja be az idejét, jut olyanra is ideje, energiája, amire férje mellett nem. Ilyenkor előkerülnek könyvei, amelyeket örömmel olvas, főznie sem kell egymagára, és pihenni is többet tud. Egymaga lehet gondolataival, van lehetősége egy kicsit elvonulni a világ zajától. Amikor aztán férje hazaérkezik, boldogan osztják meg külön-külön szerzett élményeiket, és megújult figyelemmel tudnak egymás felé fordulni.
 

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu