Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Regeneráló pihenés
Egészség  |  Forrás:   |  2012.02.20 21:47
Cimkék: pihenés, alvás, fázis, REM, alváshiány

Általában, ha pihenésről van szó, elsősorban az alvásra gondolunk és nem véletlenül. Ez a terület, ahol leginkább lemaradás mutatkozik mind a felnőtt, mind a fiatalabb korosztálynál.

1964-ben a 17 éves Randy Gardener volt a saját tudományos kísérletének, az alvásmegvonásnak az alanya. A negyedikes középiskolás fiút orvosok és alvásszakértők vizsgálták a rekorddöntő 264 óra alatt (11 nap), amíg nem aludt. A napok múlásával Randy egyre kevésbé tudta a látását összpontosítani, kezét irányítani, mozdulatait összehangolni és emlékezetkiesése lett. Aztán hallucinálni kezdett: egy útjelző táblát embernek nézett. Végül bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, amit 14 és fél nap alvással ünnepelt meg. Látszólag csak egy rekord dőlt meg. De a valóság az, hogy akár az életébe is kerülhetett volna…

Világszéles alváshiány
Szervezetünk „órája” a Teremtő Isten által napi, heti és éves ciklusokra van beállítva, amelytől ha eltérünk, maradandó károsodás éri testünket, agyunkat, idegrendszerünket.

A napi ciklusnál az alvás, ébrenlét időszakának a megfelelő aránya alapvető fontosságú. A legtöbb embernek – genetikai örökségétől függően – legalább hat-tíz órás alvásra van szüksége. Felmérések mutatják, hogy korunk generációja húsz százalékkal kevesebbet alszik, mint a korábbi nemzedék. A vizsgálatok szerint már az 1970-es évekhez képest is az emberek átlagban 30 perccel kevesebb időt töltenek alvással. Németországban több mint húszmillió ember folyamatosan nem tudja kialudni magát, Amerikában egy átlagfelnőttnek évente ötszáz óra elmaradása van alvás terén, ami napi másfél órás hiányt jelent. Hazánkban is hasonló a helyzet. A legtöbb ember alváshiányban szenved s ezért gyöngébb a teljesítőképessége az élet minden területén

Minek kell megtörténnie az alvás ideje alatt?

regeneralo_pihenes.jpg

Folyamatos alvás során általában 90 perces fázisok követik egymást. Az agy regenerálódása szempontjából nagyon fontos, hogy ezen a 90 perces fázison belül, a mély alvás (nem REM fázis Rapid Eye Movement rövidítve - magyarul: gyors szemmozgás) után következzen egy 20-25 perces kevésbé mély szakasz (REM fázis). Egy éjszaka alatt négy-öt ilyen – egymást megszakítás nélkül követő – fázisnak kell végbemennie ahhoz, hogy másnap frissen, kipihenten ébredjünk. Az alvás, amerikai kutatók szerint hatásos a rák ellen is. Hiszen az alvás szabályozza az emberi szervezet hormonháztartását, az alvás és ébrenlét ismert ciklusára elsősorban két hormon – a melatonin és a kortizon – gyakorol befolyást. Alvás közben az agy kicsi tobozmirigye melatonint, „ifjúságot megőrző hormont” állít elő, amely szivacsként hat azokra az egészségkárosító molekulákra, amelyek megtámadják a sejteket, és rákos megbetegedést képesek létrehozni. Az alvás idejének csökkenésével kevesebb a melatonin-termelés, gyengül a szervezet védekező mechanizmusa.

Személyes példa
A heti – egészséget karbantartó – ciklust a Biblia hat napos munkaidőben és egy napos pihenésben határozza meg. Isten számára annyira fontos teremtményei jóléte, hogy a Tízparancsolaton belül, külön egy parancsolatot szentelt ennek a hangsúlyozására.

Emellett – ahogy olvasható – személyes példával is elöljárt. „Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van. Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott… (2 Móz 20: 9-11).

Két hét „munkanélküliség”
Az éves ciklus során pedig az 52 heti egy pihenőnap mellé még további két hét szabadságot célszerű beiktatni. Ez az az idő, amikor huzamosabb időre ki lehet menni a természetbe, együtt lehet a család, van idő meghittebb, közös beszélgetésekre, barátságok ápolására, új barátságok létesítésére. Így a szervezetünk felfrissülése mellett a családi, közösségi életünk is megújulhat.

 

Dr. Deák Judit
lelkész

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu