Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Növényi fehérjék és a vérnyomás
Egészség  |  Forrás:   |  2013.11.12 13:42
Cimkék: növényi, fehérje, vérnyomás

Régóta ismert, hogy a vegetáriánus táplálkozás jótékony hatással van a magas vérnyomás kezelésére és megelőzésére. Egy brit vizsgálat most annak járt utána, hogy van-e különbség a növényi és állati fehérje fogyasztása és a vérnyomás alakulása között. A kísérletben közel 4700, 40 és 59 év közötti ember vett részt, akik egyik fele állati, míg másik fele növényi fehérjéket fogyasztott. Azt találták, hogy míg az állati fehérje fogyasztása nem változtatta meg az átlagvérnyomás értékét, addig a növényi fehérjében dús táplálék kimutatható csökkenést idézett elő. Feltételezik, hogy a különbség oka a fehérjéket alkotó aminosavak eltérő típusaiban keresendő. Mindezek alapján a vegetáriánus étrend továbbra is javasolt, és most már bizonyítottan is alkalmazható a vérnyomásproblémák orvoslására és prevenciójára.

Elliott P et al: Association between protein intake and blood pressure: the INTERMAP Study.
Arch Intern Med 166:79-87, 2006, január.

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2017, Az oldalt készítette kreativonline.hu