Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Milyen legyen az otthonunk?
Egészség  |  Forrás:   |  2011.03.02 14:04
Cimkék: otthon, ház, egészség, környezet, lakás, tiszta

Az egészségünkre két tényező hat döntően: életmódunk és az a környezet, ahol időzünk. Bár hétköznapjaink jelentős hányadát töltjük munkahelyünkön, időnk nagy részének színtere mégis otthonunk. Mivel lakásunk, házunk állapota okozója lehet számos betegségnek, ügyelnünk kell arra, hogy lakóterünk eszköze lehessen egészségünk megőrzésének.
 
„Ha a nap nem süt be az ablakon, az orvos jön be az ajtón”
Lakóhelyiségeink legyenek világosak! „Ha a nap betűz, betegséget messze űz” – tartja a régi mondás. A napfény az egyik legjobb – mellékhatás nélküli – „fertőtlenítőszer”. Elpusztítja a baktériumokat, ami különösen járványos időszakban fontos. A napsugár vidámságot hoz életünkbe, s a jó kedélyállapot az immunrendszert is erősíti. Ezzel szemben a búskomorságnak egészségkárosító következményei lehetnek, például szív-, gyomor-, bélrendszeri panaszok.
 
Csendes percek
A lakás legyen csendes, ezzel válik alkalmassá a tanulásra, olvasásra, beszélgetésre vagy más, közös tevékenységre. Ez utóbbiak a feltöltekezés közös alkalmai: az élet forgatagában való helytálláshoz adnak biztos alapot. Az állandó zaj, a monoton, ritmusos hanghatás feszültséget, ingerlékenységet okoz, ami akár szervi; elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedést válthat ki.
 
Óvakodjunk a penésztől!
Régi, sérült vagy szigetelés nélküli falak jellemzője a felvizesedés, ami penészedést okoz, amelynek eredménye légzőszervi megbetegedés lehet. Ez azért figyelemreméltó, mert a Bibliában is találunk utalást a falak „poklossága” esetén követendő eljárásra (Mózes harmadik könyve, 14. fejezet). A következményét ismerjük: a dohos lakásokban élőknél gyakoribbak a felső légúti, hurutos megbetegedések s a tüdőgyulladás is.
Nemcsak a szerkezeti hibák okozhatnak falvizesedést, falpenészt. Minél alacsonyabb a belső hőmérséklet – ilyenkor a falak is hidegebbek –, minél több pára- és gőzforrás van a konyhában, fürdőszobában, annál több víz csapódik le a fal belső felületén. A gázlángú sütővel történő „takarékos” fűtés nemcsak a levegő oxigénjét fogyasztja, de a földgáz égésekor jelentős mennyiségű széndioxid termelődik, és vízgőz is képződik, amit általában a penész megjelenése követ.
A vizesedés elleni védekezés történhet a falak utólagos víz- és hőszigetelésével, emellett megoldás lehet a belső hőmérséklet megnövelése és a gyakori szellőztetés. Az óránkénti légcsere nemcsak a felesleges pára eltávozásában segít, hanem a légtér oxigénnel és ionokkal történő gazdagodását is szolgálja.
 
Válasszuk a parkettát!
Száraz levegőjű lakásban légúti allergiát, tüdőasztmát kiváltó tényező lehet a szőnyegpadló, amely a poratkák kedvenc lakóhelye. Legcélravezetőbb megoldás a megelőzés: a gyakori párásítás, takarítás mellett a műanyag padlóburkolat parkettára történő cseréje.
 
„Bölcsesség által épül fel a ház, és értelem teszi szilárddá” – olvashatjuk a Példabeszédek könyvében (Péld 24:3). Az otthonukért a legtöbbet a benne lakók tehetnek. Az ismertetett egyszerű megoldások segíthetnek jó közérzetünk megőrzésében, vagy a kellemetlen tünetek csökkentésében.

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu