Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Kézápolás
Egészség  |  Forrás:   |  2011.12.20 20:00
Cimkék: kézápolás

Minden embernek lehet jól ápolt keze. A nehéz munka még a legszebb kezet is eldurvítja, ha hiányos az ápolása és gondozása. Kétségtelen, hogy a nagy elfoglaltságú háziasszony keze szenved legtöbbet a munkától, mert ez kedvezőtlenül befolyásolja a kéz alakját és bőrét. Bármilyen tiszteletreméltó is a háziasszony tevékenysége, az a kéz, amelyen a mosogatás és a portörlés nyomai láthatók, sajnos nem sok elismerést nyer. Angliában például, ahol az asszonyok egyedül végzik a házimunkát, a nőknek akkor is szép, ápolt kezük van, ha önmaguk súrolják a padlót és mossák a ruhát is. Bizonyítéka ez annak, hogy lehet az ember szorgalmas munkás, és lehet ennek ellenére jól ápolt a keze. Csak akkor torzul el a köröm, az ujj és a bőr, ha a kezet tartósan elhanyagolják.

Abban a pillanatban, amikor a konyhában és a ház körül megszűnik a munka, kezdetét kell vennie a kéz ápolásának! Sohasem szabad a kezet nedvesen hagyni, mert a bőr magába szívja a nedvességet. Ez káros lehet a kéz alakjára. A nedvességtől a kéz megduzzad, vörös lesz és olyan, amit általában „kidolgozott” néven neveznek. A bőr csak akkor tökéletesen száraz, ha ismét felvette természetes fényét, és az ajakkal érintve száraznak észleljük. A citromlé puhává teszi a kezet. Munka után vegyünk egy felvágott citromot, facsarjunk belőle néhány cseppet a kézfejre, és dörzsöljük szét. Azután néhány cseppet a tenyérre tegyünk, és azt is dörzsöljük szét. Folytassuk ezt mindaddig, amíg a kéz nem lesz annyira nedves, hogy olyan mozgásokat végezhetünk vele, mintha mosakodnánk. Ügyelni kell arra, hogy mindkét kéz nedves legyen a citromlétől. Erőteljes dörzsölés folytán a kéz csakhamar száraz lesz. A citromlé eltünteti a kéz vörösségét, a bőrt puhán és simán tartja. Elveszi a kéz konyhaszagát is. Ha azonban ez mégis megmaradna, egy marék konyhasót dörzsöljünk ujjaink között. Most a tenyérre került a sor. A nyitott tenyéren nyomkodjuk meg a másik kéz hüvelykujjával a tenyér minden részét! Ezt követi a fürdetés: meleg vízzel telt edénybe néhány csepp glicerint teszünk és víz, szappan, kefe segítségével minden porszemtől megtisztítjuk a kezet. Fontos időt szánjunk a kéz alapos megszárítására. Arra kell gondoljunk, hogy a kéz néha több titkot árul el rólunk, mint az arc és a szem.

Szigeti László

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu