Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Interjú Kőbán Ritával
Egészség  |  Forrás: Gerlai Krisztina  |  2011.01.26 18:38
Cimkék: cimke, kőbán rita, egészség

 Vegetáriánus világsikerek

 -         beszélgetés Kőbán Ritával, a többszörös olimpiai-, világ-, Európa- és magyar bajnok kajakos sportolóval
 
Fiatal, energikus, rendkívül közvetlen. Helyén van a szíve, egészségesen gondolkodik, és ugyanígy él. Fáradhatatlanul védi a környezetet, különösen az állatokat pártfogolja. Ezek a benyomások értek Kőbán Ritával kapcsolatban, miután leültünk beszélgetni a Stadion Hotelben, aholis arról faggattam, hogy miért, hogyan lett vegetáriánus.
 
-         Miért lesz egy sportoló vegetáriánus? Nálad ez hogy volt?
-         ’90-ben lettem vegetáriánus, mégpedig a mamám mondta, hogy próbáljam ki, ő már elkezdte. Egyébként meg olyan reumás voltam, hogy nem tudtam leguggolni, és minden reggel arra ébredtem, hogy fáj a gyomrom. Ebben az időben az egyik sporttársamnak kezdődő vastagbélfekélye volt, teljesen ugyanazokat a tüneteket produkáltam, mint ő. Ki is derült, hogy jól gondolom, igen kezdődő vastagbélfekély… és vagy gyógyszert szedek, vagy a természetgyógyász tanácsára lemondok a húsról. Gyógyszert nem szedhettem, mert a túledzések miatt korábban májnagyobbodásom volt, így maradt az, hogy lemondok a húsról. És ha már csinálok valamit, azt csináljam rendesen, úgyhogy azóta nem is fogyasztok húst.
 
-         Mi lett a gyomorfájással és a reumával?
-         A gyomorfájás elmúlt azonnal, a körmöm, hajam, bőröm, közérzetem olyan két hónap után jött rendbe. Két év elteltével le tudtam guggolni, ami addig a reumám miatt nem ment. Korábban egyik torokgyulladásomat követte a másik, ezek is rögtön abbamaradtak. Innentől kezdve nem voltam beteg. Tökéletes lett a vérképem is. A teljesítményeim sem csökkentek, tudtam ugyanúgy hozni az előző évi sporteredményeket. A következő évben már ugrásszerűen nőtt a teljesítményem. Igazából akkor kezdtem jól teljesíteni, amikor elhagytam a húst. ’92-ben nyertem három érmet az olimpián (olimpiai bajnok, 1992-ben, Barcelonában – a szerk.). A fizikai átállást követte a mentális is: óhatatlanul másképpen állok az élethez. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lettem, magammal és másokkal is türelmesebb.
 
-         Talán ezzel a változással magyarázható az, hogy környezetvédelemmel foglalkozol?
-         Környezetvédelemmel is. Meg állatvédelemmel. De ez abból is adódik, hogy ha már híres ember valaki, és családok ezrei ismerik, akkor illik jó példát mutatnia, és valamit átadnia az embereknek. Hogy nézne ki, ha egy olimpiai bajnok dohányozna, vagy kihajítaná a sörösdobozt az autóból… Olimpiai bajnoknak lenni felelősség és kötelességgel jár, nem csak élvezet. Gyakran motorozom, és azt tapasztalom, hogy szülők gyermekeik szeme láttára dobálják ki a kólásdobozt, a papírzsebkendőt az autóból útközben. Nem becsüljük azt, ami ingyen van. Ha egy szülő cipőt vesz a gyerekének, akkor megkéri, hogy vigyázzon rá, mert drága volt. De környezetünkre már nem vigyázunk így: megengedjük magunknak a szemetelést, az állatok bántalmazását, a vízpazarlást… Az iskolában sem tanítjuk meg a gyerekeket arra (a gyökszámítást és a logaritmust igen, amit talán egész életében nem is fog használni), hogy hogyan éljünk magunk és mások számára is egészségesen, erkölcsösen, etikusan, emberhez méltóan. Hogy a műanyag tejfölöspoharat el lehet mosni és bedobni a műanyaggyűjtő konténerbe, hogy az üres konzervdobozt is ki lehet mosni és az nem szemét, hanem alapanyag… Az Olimpiai Bizottság Környezetvédelmi Bizottságának, ahol dolgozom, az a jelszava: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
 
-         Többször is említést tettél az állatokról. Magad is tartasz állatokat?
-         Igen, így van. Van két macskám, két kutyám és két lovam. Az egyik lovat tanyán tartom, a másik itt van az ügetőpályán. Mindkettő versenyló.
 
-         Ezek szerint lovagolsz…
-         Lovagolok is, az ügetőpályán hajtok is.
 
-         Vegetáriánus vagy, lovagolsz… Mit teszel ezenkívül ma az egészségedért?
-         Igyekszem odafigyelni a kalóriákra és a szénhidrátmennyiségre a testsúlyom karbantartására. A Gast-Royal ebédházhozszállító cégnek is dolgozom, ahol a vegetáriánus menüket az én receptjeim alapján készítik. Ugyanis sokat újítottam, főztem otthon, kitaláltam recepteket. A fittnes- és a reformmenüket állítom össze, a „Ne csak együnk, hanem táplálkozzunk!” jelmondat vezérel. Az viszont szomorú, hogy igen sokan sajnálnak 50-70 Ft-tal többet fizetni az egészséges, reformmódon, olívaolajjal és hús nélkül készített ételekért. Csak az számít, hogy olcsó legyen, és tele legyen tőle a gyomrunk. Az, hogy ma annyi beteg ember van hazánkban, nem véletlen, nagyon nem véletlen.
Valamint heti egyszer-kétszer járok tornára, de ezen kívül különösebben nem sportolok. A lovaim nagyon fontosak az életemben, sok időt töltök velük. Szívesen evezek ma is, de nem versenyszerűen. Azok a kemény, megerőltető edzések most már nem részei mindennapjaimnak. Szerencsésnek mondhatom magam, mert elértem az életben azt, amit akartam.
 
Kőbán Rita, kajakos
Született: Budapest, 1965. 04. 10.
Pályafutásának kezdete: 1977.
Jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Környezetvédelmi Bizottságának elnöke
Hobby: vezetés, motorozás, kertészkedés, lovak
Eredményei:
2-szeres olimpiai bajnok: 1992, Barcelona; 1996, Atlanta
3-szoros olimpiai ezüstérmes
olimpiai bronzérmes
9-szeres világbajnok
10-szeres világbajnoki ezüstérmes
6-szoros világbajnoki bronzérmes
3-szoros Európa-bajnok
2-szeres Európa-bajnok ezüstérmes
20-szoros magyar bajnok
2. az „Évszázad sportolója” választáson
 
 
 
 

 

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu