Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Fahéjas parfé szilvalekváros tönkölybuktával
Receptek  |  Forrás:   |  2011.12.20 20:35
Cimkék: fajéj, szilvalekvár, parfé, tönkölybukta

Hozzávalók – 10 főre:

A parféhoz: 2 tojás, 5 tojássárga, 3 ek. méz, csipet só, fél citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliáscukor, 1 kk. fahéj, 5 dl tejszínhab, 5 dkg mézes marcipán
A buktához: 2 dkg élesztő, 1 ek. méz, 1/8 l langyos tej, 25 dkg tönkölyliszt, 2 tojássárga, 3 dkg olvasztott margarin, 1 zacskó vaníliáscukor, reszelt citromhéj, só
A töltelékhez: 6 dkg aszalt szilva, 3 dkg méz, citromlé, fahéj, olvasztott margarin, 1 tojássárga

Elkészítése:

Parfé: a tojásokat, a tojássárgákat, mézet, sót, reszelt citromhéjat, vaníliáscukrot és a fahéjat sűrű habbá verjük. Beleforgatjuk a tejszínhabot. A masszába keverjük a citromlébe áztatott borsószem nagyságú marcipándarabokat. Az egészet egy zsírpapírral bélelt őzgerincformába öntjük, a formát zsírpapírral és fedővel lezárva 12 órára mélyhűtőbe rakjuk.
Bukta: az élesztőt és a mézet langyos tejben feloldjuk. A többi anyaggal összekeverjük és nem túl szilárd tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd ismét gyúrjuk. Ezt még egyszer megismételjük, hogy a tészta porózus legyen.
Töltelék: a szilvát apróra vágjuk, mézzel, fahéjjal, citromlével összekeverjük.
A tésztát henger alakúra formáljuk, dió nagyságú darabokat formálunk belőle. Ezeket belapítjuk, belerakjuk a tölteléket és a végeket összenyomjuk. A gombócokat olvasztott margarinba mártjuk, és nyílással lefelé egy kikent sütőedénybe egymás mellé rakjuk. Ismét kelesztjük, majd tojássárgával bekenjük, és 180 fokon, a sütő alsó szintjén mintegy 25 percig sütjük.

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2017, Az oldalt készítette kreativonline.hu