Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

Abaliget és Orfű
Egészség  |  Forrás:   |  2011.12.01 16:47
Cimkék: Abaliget, Orfű, csepkőbarlang, tó

A Mecsek hegységben barangolva, mindenképpen látogassuk meg az északnyugati lejtők előterében található, mára üdülőkörzetté fejlesztett, méltánytalanul keveset reklámozott Abaliget és Orfű települések környékét. A táj nemcsak természeti szépségei, hanem sport telepei, szórakoztató egységei és üdülői révén lett a turisták célcsoportja.

A térség talán legnevezetesebb látványossága az Abaligeti Cseppkőbarlang. A helybeliek először 1768-ban hatoltak be a barlangba, melynek száját a múlt század közepén kiszélesítették a látogatók kedvéért.

A megnyitásra mégis csak 1957-ben került sor. Az újabb oldalágak felfedezésével a barlang hossza közel 2000 méter, melyből a főág 466 méter. Bár a barlang méreteiben elmarad az Aggteleki Cseppkőbarlangtól, a különböző cseppkőképződmények megtekintése élményszámba megy. A látogatók és a kutatók többet elneveztek. Pl.: a Pisai Ferdetorony, Elefánt, Karthago romjai, Niagara, Pokoltorka, stb. A barlang leglátványosabb része a nagyterem, ahol különböző méretű és színű cseppköveket találunk. A cseppkövek lassú növekedését bizonyítékként hozzák fel a Föld nagyon idős korára. De cáfolatként meg kell említenünk, hogy a cseppkövek növekedése számottevően felgyorsulhat más éghajlati körülmények és vízhőmérséklet mellett. Mint a legtöbb barlangnak, az abaligetinek is gyógyhatású levegője van.

Nagyon érdekes az itt látható állatvilág. Férgek, puhatestűek, rákok, százlábúak, pókok, halak. De mégis a legérdekesebb egy vak rák faj. Ezek a parányi élőlények alkalmazkodtak a sötétséghez, és vakon születtek.

Abaligettől néhány kilométerre található Orfű és környéke, tavairól nevezetes. A tavak ( 113 hektár vízfelület) látogatóit célozta meg az az üdülő körzet, amely az utóbbi években létesült.

Strandok, vendéglátó-hálózat, lovardák, zenés rendezvények csalogatják a turistákat. Orfűn minden adottság megvan a zavartalan kikapcsolódáshoz, pihenéshez.

A tavakat előszeretettettel használják szenvedélyük kielégítésére a horgászok. Az ő érdeklődésük felcsigázása végett megemlítenék egy már-már legendává lett történetet. Évekkel ezelőtt felröppent egy hír, egy hatalmas harcsáról, mely az orfűi tóban tanyázott. A helyiek tudni vélték, hogy már vagy fél tucat kutya tűnt el a hal jóvoltából. Egyesek szerint látni lehetett, ahogy lehúzta őket a mélybe. Végül nehezen, de sikerült horogra keríteni, ám a bennfentesek váltig állítják, hogy az nem a legendás harcsa volt. Talán még ma is ott van a tóban és méltó ellenfélre vár.

Aki jobban szereti a melegvizet, az is talál magának való termálfürdőt a közelben lévő Magyarhertelenden, vagy Sikondán.
A térségben az üdülés, pihenés, vízi sportok űzése mellett a horgászat, a vadászat és a természeti értékek gyalogos felkutatása jelenthet kellemes kikapcsolódást.

Az Abaligeti Cseppkőbarlang nyitva tartása: áprilistól szeptemberig, 9-18 óráig, októbertől márciusig, 10-15 óráig.

Horváth Miklós, földrajztanár

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu