Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

A retek
Egészség  |  Forrás:   |  2011.11.17 14:28
Cimkék: retek

Húsvét táján már megjelenik az első hónaposretek, majd szinte az év minden napján asztalunkra kerülhet valamelyik fajtája: a feketeretek, a jégcsapretek. Nemcsak hogy elképzelhetetlen a szendvics vagy a pástétomos kenyér nélküle, de még egészséges is.

Plinius római történetíró szerint Egyiptomban magjából olajat nyertek, s ezért fontos kultúrnövényként termesztették. Magján kívül gyökerét is használták. Dioszkoridész ókori görög tudós megállapította, hogy a retek javítja az emésztést. Hasonló megállapítást tett Galenus is, aki mint étvágygerjesztőt ajánlotta. A népi gyógyászatban is sokoldalúan hasznosították. A retek leve és a reszelt retek elősegíti a különböző mikrobáktól származó betegségek gyógyítását.

Az ókorban is kedvelték
Egyiptomban már i. e. 2700-ban szerepelt az ételek között mint nagy mennyiségben fogyasztott zöldségnövény. Európában a germánok és szlávok lakta területeken a középkorban kezdték termeszteni. Hazánkban is régóta termesztik. A legrégebbi kertészeti szakkönyvekben mindenütt található a retekről leírás. Felhasználása sokoldalú volt. Betegségek gyógyítására legtöbbször a magját használták.

Különböző színű és formájú
A retek csípős ízét egy kéntartalmú allil- és butil-mustárolaj okozza. Fajtánként, a termesztési körülményektől függően változik a mustárolaj-tartalom.
A növénynek répateste fejlődik, amely különféle színű és alakú. Lehet piros vagy fehér, gömb alakú, vagy hengeres szárgumó, vagy orsó alakúra megvastagodott gyökér. Legkedveltebb a piros hónapos retek, majd közvetlenül utána jelenik meg a piacon a nagyobb testű, üvegesen fehér jégcsapretek. A legnagyobbra nő az őszi-téli tárolásra alkalmas fekete retek.

C-vitaminban gazdagabb a szabadföldi
Táplálkozási jelentőségét többek között a benne lévő C-vitamin adja. Egyes fajtákban nagy B1-vitamin- és jelentős cukortartalmat határoztak meg. Az egyes retekfajták C-vitamin-tartalma eltérő. A szabadföldön nevelt retekben több a C-vitamin, mint a hajtatottban. A termesztési körülmények erősen befolyásolják a növények beltartalmi értékét. Ugyanannak a retekfajtának különböző egyedeit vizsgálták meg laboratóriumban, s számokban a következő jelentős különbségeket állapították meg:

A vizsgált növény Szárazanyag % C-vitamin-tartalom mg /100 g
Szabadföldi retek 6,8 47
Üvegházi retek 5,8 30

Főzelék is készülhet belőle
Mint láttuk, magjáért is termesztették. A nálunk szokásos gumófogyasztáson túl egyes országokban a levelét főzelékként fogyasztják. A lomb beltartalmi értékei kedvezőbbek, mint a gumóé.

A fekete retek köhögésnél a tüdő tisztítására alkalmas. Reszelve mézzel keverhető, vagy egy nagy fekete retek közepét kivájva a keletkezett üregbe egy kis mézet teszünk; a retek így nedvet ereszt. Ezt köhögés, rekedtség ellen lehet használni. Gyomornak, epének egyaránt jót tesz a retek. A hónapos retek sajátsága ugyanaz, mint a fekete reteké, csak a hatása gyengébb.

A bűneset előtt az ember a növények terméseit fogyasztotta. A bűneset új helyzet elé állította az embert. Teremtőnk az „egyed a mezőnek füvét” (1Móz 3:18) felszólítással segítséget nyújtott. A zöldségfélék így mindennapi táplálkozási célra alkalmasak, de gyógyászati célból is áldást jelentenek. Használjuk ki a nekünk adott lehetőségeket! Kertjeinkben termeljünk egészséges körülmények között növényeket, hogy mi is egészségesek lehessünk.

Fekete István
agrármérnök

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu