Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

A király barátja
Gyermekrovat  |  Forrás:   |  2013.11.12 14:48
Cimkék: király, álruha, barát

Történt egyszer, hogy egy ifjú király mindig csak azt hallotta minisztereitől, hogy országában nincsenek bajok, a dolgok rendben mennek. Így aztán sokáig abban a hitben élt, hogy boldog az ország népe, ezért ő is nyugodt és boldog volt. Olykor-olykor azonban a fülébe jutott a cselédség beszéde arról, hogy nincsen az a boldogság és rend a nép között, mint ahogyan gondolta, és mint ahogyan azt neki mondták. Gyanakodni kezdett, hogy talán mégsem tudja igazán, hogy mi is a valóság. Gondolt egy merészet: elmegy ő a népe közé, és majd a saját fülével fog meggyőződni, mi is a baj.

Álruhába bújt, titokban szökött ki a palotából, és elvegyült az utcai járókelők között. Bizony ott meghallotta, hogy sokat kesereg a népe. Mert a nagyurak csalnak, nem fizetnek adót, de a kispénzű embereken kegyetlenül behajtják, ezért aztán növekszik a szegénység. Meghallotta, hogy sok kereskedő rossz árukat ad el drága pénzen. Azt is hallania kellett, hogy a katonák kegyetlenkednek. Amikor visszatért a palotájába, magához kérte kihallgatásra az udvari embereket, a főurakat, de azok váltig csak azt hajtogatták, hogy minden rendben van. A fiatal király szomorúan hallgatta őket.

Sajnos, nem volt a királynak egyetlen bizalmasa sem, akinek őszintén elmondhatta volna, hogy álruhába öltözve mit tapasztalt. Tele volt a kincstára, volt százötven vára és kastélya, temérdek lova és hintója, csak barátja nem volt egy sem.

Egyszer ismét álruhában járkált a városában, amikor betért a fürdőbe. Odagyűltek fürödni az előkelő uraságok. Áztatták, gőzöltették, masszíroztatták magukat. A király úgy tett, mint aki majd maga is leveti ruháját és megfürdik. Közben meghallotta, hogy róla beszélnek a huncut főurak. Kinevették a háta mögött, amiért elhiszi hazug jelentéseiket. Ment volna kissé közelebb jobban hallani, de az egyik főúr marcona testőre rárivallt:

-Kifelé! Ez a rész az előkelő uraságoké!

Az álruhás király felháborodva a hallottaktól és a vele történt bánásmódtól indult is kifelé, de a közemberek medencéjénél tülekedésbe került. Meglökték, és a király vízbeesett. Ruhái átáztak, és lefelé húzták, de a fürdőmester kimentette. A szobájába vitte, bár nem ismerte föl a királyt. Sajátjából adott neki száraz ruhákat, hogy felöltözhessen. A nyomorúságos göncöket pedig – a király álruháját – száradni tette. A király hálálkodott:

-Köszönöm, fürdőmester, hogy kimentettél. Szeretnélek megjutalmazni. Mit kérsz?

Elgondolkodott erre a fürdőmester és így szólt:

- Mindenem megvan, ami szükséges. Nincs szükségem semmire. Egyébként is csak a dolgomat végeztem, és semmi különöset nem tettem, ez a kötelességem.

Magában meg ezt gondolta: „Szegény ördög, még rendes ruhái sincsenek, és ő akar engem megjutalmazni!” A király azonban kitartóan ragaszkodott ahhoz, hogy valamivel megjutalmazza a derék fürdőmestert.

-Én mégis szeretnék neked ajándékozni valamit. Kérsz szép ruhákat?

-Ugyan, – felelte a fürdőmester – van elég ruhám, látod, még neked is tudtam kölcsönadni.

-Ha ruhát nem, akkor adnék neked egy házat – biztatta a király. De a fürdőmester csak a fejét rázta.

-Nem kérek házat. Elég nekem ez a szoba, úgyis mindig itt vagyok a fürdőben!

-Akkor adjak-e neked egy kocsit lóval? – folytatta a király.

-Köszönöm, – mondta a fürdőmester – én szeretem a munkámat, nem szoktam utazgatni, minek nekem ló és kocsi, nem is tudom, hol tartanám.

Közben mosolygott magában: „Miket nem mond ez a szegény ember, honnan venne ilyen drága ajándékokat!” Pedig a király még pénzt is ajánlott fel neki, de a fürdőmester arra is csak azt válaszolta:

-Minek a pénz? Van mindenem. Van munkám, megkeresem én magamnak azt, amire szükségem van.

Végül az ifjú király ezt kérdezte tőle:

-Mi az, aminek te magad örülnél?

-Tudod mit? – szólt elgondolkozva a fürdőmester – legyél az én barátom!

Felcsillant erre a király szeme! Ez az, amire már olyan nagyon vágyott: legyen egy jóbarátja! Örömmel fogadta barátjának a derék fürdőmestert, akitől távol állt minden kapzsiság és rút telhetetlenség.

Pár nap múltán ragyogó hintó érkezett a fürdőmesterért, hogy a király várja őt a palotájában. Amikor a király elé állt, megdöbbenve ismerte fel benne múltkori szegény vendégét. Hanem a király szeretettel fogadta őt, nagy rangra emelte, aztán bemutatta a minisztereknek és főuraságoknak.

- Ez az én barátom! Mivel még mielőtt tudta volna, hogy én ki vagyok, már meggyőződtem arról, hogy becsületes, derék ember, a mai naptól fogva ő kormányozza majd az országot, és mindenki neki tartozik beszámolni!

Kaphatott volna-e a fürdőmester jobb és nagyobb ajándékot annál, hogy ő lett az ország királyának a barátja? Mert egy jóbarát bizony megoszt mindent a társával, amiben neki része van. Így lett a királynak egy őszinte barátja, országának becsületes kormányzója; a fürdőmesternek pedig híre, dicsősége.

Litván eredetű mese (K. Zs. gyűjtése)

 

 

Kisbarátok

-Szia, Lackókám, de jó, hogy jöttél,
Szeretném, ha velem röpülnél!
Apa faragott nekem űrszekeret,
Pontosan belefér kettő gyerek!
Várnak ránk a tágas egek,
Sugarak, arany kerekek.
Szállj velem együtt egy felhőn,
Lessük a hegyeket fentről:

Hósipkát tibeti csúcson,
Pandamacit, hogy fára kússzon.
Bálnát a nagy óceánban,
Zord bölényt Amerikában.
Oroszlánt, gepárdot, elefántot
Az afrikai szavannákon.
Juj, vigyázzunk, itt a Vezúv!
Ott meg az Etna krátere zúg!

Told el a felhőrojtot,
Nézd a párizsi Eiffel-tornyot!
Átsuhanunk a Csatornán,
Köd dohog londoni utcán.
Majd feltűnnek a fehér foltok
Közt a norvég parti fjordok.
Rázkódik felhő meg űrszekér,
Lökdös-mardos a jeges szél.

Jobb is lesz: jön már az este –
Itthon leszállni szép zöld gyepre.
Csak még az új könyvemet nézd meg:
Bors néni mond benne meséket.
Ha mennél már, mert elfáradtál,
Anyuval elkísérlek, úgy ám.
Akkor is tudom, ha elringat az álom:
Te vagy az én legjobb barátom!

V. L.

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu