Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

A hallászavarok gyógyszerei
Egészség  |  Forrás:   |  2012.03.13 15:17
Cimkék: hallászavar, hallókészülék, gyógyszer, fülzúgás

A hallászavarokkal és kezelésükkel viszonylag keveset foglalkozunk az életmóddal kapcsolatos témák között, pedig nagyon sokan szenvednek ilyen panaszok miatt. A statisztikák szerint a magyar lakosság 10%-a különböző okok miatt nagyothalló, 20%-a pedig rendszeresen szenved fülzúgásos tünetekben.

A nagyothallásnak számos oka lehet, ezek közül néhány (pl. fejlődési rendellenesség, daganat) csak műtétel orvosolható. A nagyothallás egyik leggyakoribb oka a belső fül meszesedése, amelynek során a hallócsontok szerkezete úgy változik meg, hogy egyre gyengébben képesek továbbítani a hangrezgéseket. A folyamat oka nem teljesen ismert, egyesek feltételezik, hogy valamilyen vírusfertőzés (pl. kanyaró) is lehet a felelős. A műtéti beavatkozás mellett a csontritkulás ellen használt flavonoid, az ipriflavon alkalmazása is segíthet a folyamat lassításában, ugyanis ez a szer megakadályozza a hallócsontok kórós átalakulását. A nagyothallás másik leggyakoribb oka a fülzsír felszaporodása a fülben, amely egy idő után nagyon kemény, szinte áthatolhatatlan dugót képez. Ez ellen rendszeres fültisztítással, a dugó kialakulása után pedig szakorvosnál végzett fülmosással tudunk védekezni.

Ha bömböl a zene
A nagyothallók között egyre több a zajártalmat szenvedett betegek száma. A túl nagy zaj hatására a hallócsontok „lefékeződnek”, ezért van az, hogy zajos helyről való kijövetel után rosszul hallunk, mivel a fül még nem állt át a kisebb zajszintre és idő kell, amíg a védelmi funkcióból a normális működésre kapcsol vissza. A rövid ideig tartó nagy zaj is ártalmas a fülre, habár ezekből szinte maradvány nélkül helyreáll a működése. Azonban ha valaki rendszeresen ki van téve nagy zajnak, akkor krónikus zajártalomról beszélünk, ami ellen megfelelő fülvédő eszközökkel kell védekezni, különben súlyos halláskárosodás következik be. Ezért nagyon fontos a zajos munkahelyeken dolgozóknál az erre vonatkozó munkavédelmi előírások betartása. A legtöbbeknek nem munkahelyi, de súlyos zajártalom a diszkó klub és a hangos koncertek, illetve a nagy hangerővel, akár fül- vagy fejhallgatóból szóló zene. Egyre több fiatalnál jelentkeznek a hallásromlás jelei, ami feltehetően összefügg a most már évtizedek óta tartó „zenebömböltető” divattal.

Hallásjavító szerek
Előfordulhat, hogy a halláskárosodásnak nincs semmilyen gyanított vagy kézzel fogható oka, ilyenkor valószínűleg a belső fül keringésében keletkezik zavar. Ezekben az esetekben olyan szereket lehet alkalmazni, amelyek a hangérzékelésben fontos szerepet játszó sejtek vérellátását javítják. Ilyen szer a betahisztin, amely a hisztaminszerű hatása révén javítja a fül hajszálereinek vérellátását, ugyanakkor nincs jelentős hatása a gyomorsósav-elválasztásra. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy fekélybetegeknek ez a gyógyszer nem javasolt. Más ismert keringésjavító szerek, mint a pentoxifillin, a vinpocetin (Cavinton, eredeti, természetes eredetű magyar gyógyszer), vagy a piracetam (Nootropil) szintén jól alkalmazhatóak a belső fül keringészavarainak gyógyításában.

Fülzúgás ellen
A gyakori fülbetegségek másik nagy csoportja a nagyothallás mellett a fülzúgással járó panaszok. Kialakulásában valószínűleg több tényező is szerepet játszik, a legvalószínűbb oka a már fentiekben említett keringészavar a belső fülben. Ennek megfelelően az ott leírt gyógyszerek ebben az esetben is alkalmazhatóak, gyakran infúziós terápia keretén belül. Emellett más keringésjavítók, mint pl. a kalcium-csatorna bénító és vérnyomáscsökkentőként alkalmazott nimodipin, valamint a prosztaglandin-származék és gyomorfekély ellen alkalmazott misoprostol is enyhítheti a panaszokat. Egyes vizsgálatok szerint a helyi érzéstelenítő lidokain is bevethető ilyen esetben, azonban hatása nyilván csak átmeneti, és nem befolyásolja az esetleg fennálló belső fül keringési rendellenességét. Altató- és nyugtatószerek alkalmazásával is csillapíthatók a fülzúgásos panaszok, de ebben az esetben valószínűleg nem a zúgás, hanem annak elviselési képessége erősödik, így ezen szerek alkalmazása kizárólag 1-3 hétig történhet, utána már a beteg gyógyszerfüggővé válik. Abban az esetben, ha a fülzúgás oka csupán a hangérzékelésben résztvevő sejtek spontán rezgése, akkor napi 1-2 g acetilszalicilsav adása jelentősen csillapíthatja a problémát. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet, hogy maga az acetilszalicilsav is okozhat fülzúgást, ezért szakorvos felügyelete nélkül ne kísérletezzünk az öngyógyítással!

Az egészséges életmód itt is segít
Végül meg kell említeni, hogy egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok, vizelethajtók, tumorellenes szerek) szintén okozhatnak mellékhatásként halláscsökkenést vagy fülzúgást, ha ilyet tapasztalunk, azonnal tájékoztassuk kezelőorvosunkat és/vagy gyógyszerészünket.

Amint az a fentiekből is kiderül, egyelőre nem sokat tudunk a nagyothallás és a fülzúgás megelőzéseinek lehetőségeiről, azonban helyes életmóddal két területen csökkenthetjük a kockázatot: az egyik a zajártalom elleni védekezés és a halkabb zenehallgatás, a másik pedig az erek védelme egészséges étrenddel és sok mozgással, hiszen a belső fület ellátó hajszálerek ugyanolyanok, mint bárhol máshol a szervezetben. Így logikusan feltételezhető, hogy akinek az érrendszere egészséges, annál a belső fül keringésben is kisebb eséllyel alakulnak ki kórós elváltozások.

Dr. Gáspár Róbert,
gyógyszerész, adjunktus

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2019, Az oldalt készítette kreativonline.hu