Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

A fogamzásgátló tabletták
Egészség  |  Forrás:   |  2013.02.05 11:43
Cimkék: fogamzásgátlás, tabletta

Talán kevés olyan vitatott gyógyszert találhatunk a gyógyászatban, mint a fogamzásgátló szerek. A vita egyik oka nyilvánvalóan az, hogy ezekre a gyógyszerekre egyáltalán szükség van-e, hiszen akik szedik őket nem betegek, csupán a nem kívánt terhesség ellen védekeznek. Másrészt folyamatos vita van biztonságosságuk körül, számos megalapozott és még több megalapozatlan gyanúba keverték már e szereket.

A fogamzásgátló tabletták női hormonokat tartalmaznak, amelyek típusa és mennyisége változó. Vannak olyan tabletták, amelyekben csak egyféle hormon van, ezek a progeszteron vagy rokon vegyületei, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy megváltoztatják a méhnyálkahártya tulajdonságait, így egyrészt megnehezítik a spermiumok átjutását, másrészt megakadályozzák a pete beágyazódást is. Ilyen típusú szert általában szülés után szoktak javasolni, mivel a hormonból igen kis mennyiség is elegendő, ami nem zavarja meg a tejelválasztást.

Rendezheti a nemi ciklust
A legtöbb fogamzásgátló tabletta kétféle női hormont, ösztrogén és progeszteron származékot tartalmaz. A két hormonösszetevő együttesen megakadályozza, hogy a petefészekben megérjenek a petesejtek, és ezáltal alkalmasak legyenek a megtermékenyülésre. A legmodernebb tablettákat már úgy alakították ki, hogy a havi 21 napos szedési perióduson belül is változik bennük az ösztrogén/progeszteron arány, ami segít a normál nemi ciklustól való lehető legkisebb hormonális eltérésben és ezáltal a mellékhatások minimalizálásában. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy azoknál a serdülő lányoknál, sőt akár később is, akiknél a normális nemi ciklus nem alakul ki, vagy zavart szenved, ilyen fogamzásgátlásra használt tablettákat használnak a nemi működés megfelelő állapotra segítéséhez.

Jótékony hatásokkal is bír
Az eddigi tapasztalatok szerint a fogamzásgátló tabletták számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentik. Ilyen pl. a méhnyálkahártya daganata, a petefészek daganata, a méhen kívüli terhesség (csak a kombinált hormontartalmúak), csontritkulás, méhnyálkahártya burjánzása (endometriosis), érelmeszesedés vagy reumatikus betegségek.

Természetesen ezek a szerek sem veszélytelenek. Vannak olyan esetek, amikor használatuk tilos. Ilyen eset a mélyvénás trombózis, vagy az arra való fokozott hajlam, ugyanis az ösztrogének fokozzák a véralvadási fehérjék keletkezését a májban és ezen keresztül a vérrögképződést. Ez egészséges emberen nem jelent kockázatot, de a fokozott véralvadásra hajalmosakban igen. Tilos adni májbetegeknek, mivel a hormonok a májon át az epével választódnak ki. Tilos adni emlődaganatos betegeknek, mivel nagyon gyakran az emlőrák női nemi hormonfüggő, ami azt jelenti, hogy minél több a hormon, annál jobban növekszik. Tilos adni 35 éves kor felett, ha az illető dohányzik, mert ebben az esetben sokszorosára nő a trombózis és az abból kialakuló szívinfarktus vagy agyi érkatasztrófa esélye. Meg kell említeni még a magas vérnyomásos betegeket is, akiknek szintén nem javasolt fogamzásgátló tabletta, mivel ezek a szerek képesek folyadékot visszatartani a szervezetben, amivel növelik a keringő vérmennyiséget, és tovább súlyosbíthatják a már meglévő alapbetegséget. Ugyancsak megfontolással szabad alkalmazni migrénes betegek esetén, mivel a tabletták e tüneteket felerősíthetik.

Nem ideális és nem is biztonságos
Vannak olyan fogamzásgátlók is, amelyek nagy dózisban tartalmazzák a nemi hormonokat, ezeket nevezik esemény utáni szereknek, amelyek komoly veszély nélkül havonta csak max. 2-3 szor használhatóak. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek a gyógyszerek nem tekinthetőek sem ideális, sem biztonságos, sem pedig javasolt fogamzásgátló eszközöknek, mivel a nagy hormonadagok tartósan megzavarhatják az élettani szabályozást, elsősorban a fiatalabb korosztálynál.

Biztonságos módszer
Sokakban etikai problémát is felvet e szerek használata. Természetesen mindenkinek a saját meggyőződése szerint kell cselekednie. Ami egészségügyi szempontból elmondható, hogy az esemény utáni tabletták kivételével a fogamzásgátló pirula jelenleg a legbiztonságosabb módszer a nem kívánt terhességekkel szemben, ráadásul az ellenjavallatok figyelembe vételével még jótékony hatással is bírhat a női szervezetre. Akkor, amikor hazánkban évről évre rendkívül magas a végrehajtott abortuszok száma, a fogamzásgátló tabletták által nyújtott biztonságos védekezési lehetőséget nem szabad figyelmen kívül hagyni és mellőzni.


Dr. Gáspár Róbert
gyógyszerész, egyetemi adjunktus

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2020, Az oldalt készítette kreativonline.hu