Hozzávalók:50 dkg laskagomba, 4 ág friss zsályalevél, 1 citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt fehér bors, 12,5 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő,...

Táplálkozásunk egyik legfontosabb részét a szénhidrátok teszik ki. Az egészséges táplálkozásban jó, ha magas rosttartalmú, lassan...

Cikkek

A depresszió gyógyszerei
Egészség  |  Forrás:   |  2011.12.20 20:24
Cimkék: depresszió, antidepresszáns, gyógyszer

Korunk egyik leggyakoribb hangulati betegsége a depresszió. A statisztikai adatok szerint a felnőttek legalább 20%-a életében egyszer átesik egy súlyos depressziós szakaszon, de sajnos sokaknál ez az állapot rendszeresen visszatér anélkül, hogy okát kézzel foghatóan bizonyítani lehetne.

Sokan úgy tartják, hogy az alkoholizmus, drogfogyasztás és más, káros szenvedélyek, az öngyilkossági kísérletek többnyire összefüggésbe hozhatóak a depresszióval. Ezen felül az is kiderült, hogy a depressziós emberek munkavégző képessége rosszabb, így hamarabb lesznek munkanélküliek, valamint a családi konfliktusokat sem tudják kezelni, így több közöttük az elvált, egyedül élő. Az is biztos, hogy a betegség a városiasodás és a túlzott információ-áradat következménye, hiszen azoknál a népeknél, akik ma is természetes, nomád körülmények között élnek, a depresszió ismeretlen kór.

Árulkodó jelek
A depressziónak számos tünete van. Nagyon gyakori a fáradékonyság, kedvetlenség, esetleg ingerlékenység. Szinte minden esetben jelentkezik az álmatlanság is. A betegek mindenfajta tevékenységükben örömtelenekké válnak, nagyon gyakori az ehhez társuló túlzott bűntudat és önvád. Csökken az emlékezési és döntési képesség, gyakoriak a halállal kapcsolatos gondolatok. Kísérőtünet lehet még az étvágy megváltozása, akár a túlzott éhség, akár az étvágytalanság formájában. Akiknél ezek a tünetek fennállnak, azok mindenképpen orvosi kezelésre szorulnak, amely magában foglalja mind a gyógyszeres, mind pedig a nem gyógyszeres eljárásokat.

Álmatlanságot okozhat
Habár a depresszió nem írható le úgy, mint az agy biokémiai folyamatainak a megváltozása, mégis felfedezték, hogy bizonyos anyagoknak a mennyisége a depressziós emberek agyában jelentősen csökken. Ezek közül a két legfontosabb a szerotonin és a noradrenalin. Éppen ezért azok a gyógyszerek, amelyeket manapság e betegség kezelésére alkalmazunk, ezeknek az anyagoknak a szintjét növelik a központi idegrendszerben. Egyes szerek megakadályozzák, hogy ezeket a vegyületeket az idegsejtek visszavegyék a sejtek közti térből, más szerek pedig gátolják az agyban a lebomlásukat. A régebbi hatóanyagok, mint pl. az amitriptilin, klomipramin, tranilcipromin komoly mellékhatásokkal bírtak, mivel hatásuk nem volt eléggé specifikus, ugyanakkor az újabb szerek, mint pl. reboxetin, fluoxetin, paorxetin, venlafaxin már lényegében csak a szerotonin vagy csak a noradrenalin rendszert befolyásolják. Ezek a szerek leggyakrabban émelygést, hányást, hasi panaszokat okozhatnak mellékhatásként, de ezek általában átmeneti jellegűek. Általános mellékhatásuk az álmatlanság, ezért valamennyi depresszió ellenes szert reggel, délelőtt kell bevenni, hogy az éjszakai nyugalmat ne zavarják.

Nem hatnak azonnal
A depresszió elleni szerek egyik sajátossága, hogy legalább két hétig kell szedni őket folyamatosan ahhoz, hogy hatásuk érezhető legyen. Azaz senki ne várja azt ezektől a gyógyszerektől, hogy úgy hatnak, mint a fájdalomcsillapítók, amelyek fél-egy órán belül már kifejtik hatásukat. A szereket egyébként legalább 6-8 hónapig kell szedni, ezután a szakorvos csökkentheti, és fokozatosan abbahagyathatja a kezelést, de a hirtelen, önkényes gyógyszermegvonás súlyos következményekkel járhat, ezért ne legyünk a saját magunk „orvosai”! Az is előfordulhat, hogy a depresszió mértéke olyan súlyos, vagy olyan gyakran jelentkeznek a tünetek, hogy akár évekig, évtizedekig is szedni kell a gyógyszereket.

Nagyon fontos tudni, hogy a depresszió ellen alkalmazott gyógyszerek más gyógyszerekkel együtt szedve súlyos, akár életveszélyes állapotokat is előidézhetnek. Ezért bármilyen új gyógyszert írnak fel a kezelés során, vagy akár saját magunk veszünk recept nélkül gyógyszert a gyógyszertárban, feltétlenül hívjuk fel az orvos és a gyógyszerész figyelmét arra, hogy depresszió ellenes szereket szedünk. A recept nélküli vásárlásnál különösen figyeljünk oda a megfázás elleni gyógyszerekre, mert számos közülük tartalmaz olyan komponenst, amelyik a depresszió elleni szerekkel együtt akár súlyos vérnyomás emelkedést is okozhat.

A recept nélküli vásárlás kapcsán meg kell említeni az orbáncfűkivonatokat (hipericin) tartalmazó, szintén depresszió elleni gyógyszereket. Fontos tudni, hogy ezek a készítmények is csak 2-3 hét után fejtik ki hatásukat, ezért türelemmel kell lenni ez időszakban. Az orbáncfűnek két olyan mellékhatása is van, amelyet feltétlenül figyelembe kell venni. Az egyik, hogy gyorsíthatja más gyógyszerek szervezetből való kiürülését, ezáltal gyengítheti hatásukat. Így pl. a véralvadásgátlók vagy a fogamzásgátló szerek akár hatástalanná is válhatnak. Ezért orbáncfű tartalmú készítmény vásárlása esetén feltétlenül jelezzük a gyógyszerésznek, hogy egyéb szereket is szedünk! A másik fontos mellékhatás, hogy a bőrt érzékenyíti a napfényre, így ha valaki orbáncfűkúra alatt napozik, gyorsabban leég. Ezért ilyen gyógyszerek alkalmazásának idején tartózkodjunk a közvetlen napfénytől!

Természetes gyógyszerek
A depresszió kezelésének és megelőzésének természetesen van nem gyógyszeres útja is. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres alvás, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott lelki élet, hit Istenben bizonyítottan távol tartják, illetve gyógyítják ezt a modern kori betegséget. Minél nagyobb az össze-visszaság, a rendetlenség, a kimerültség és a csalódás az életünkben, annál nagyobb az esélyünk a depresszióra. Ha azonban a mai lelki értékek nélküli, anyagi gazdagságra törekvő értékrend helyett a lelkünk nyugalmát keressük, akkor nagy valószínűséggel a depresszió is messze el fog kerülni bennünket.

Dr. Gáspár Róbert, gyógyszerész

 
Minden jog fenntartva. Boldog Élet - családi életmódmagazin 2009-2020, Az oldalt készítette kreativonline.hu